Do rozšírenia cintorína v Solivare mesto zatiaľ investovalo 1,6 mil. eur

23.07.2010 Prešov

Prešov 23. júla (TASR) – Mesto Prešov v posledných rokoch registruje nedostatok hrobových miest. Situáciu sa samospráva rozhodla riešiť rozšírením kapacity cintorína v Solivare, kde začala v dvoch etapách s výkupom ...
Ako dnes informovala TASR hovorkyňa radnice Iveta Adamová, doteraz na tieto účely použili z rozpočtu viac ako 1,6 milióna eur, pričom dohody o prevode majetku sa podarilo uzavrieť za ďalších 230.000 eur, ktoré ešte mesto musí majiteľom vyplatiť. Na dodnes vykúpenej ploche v Solivare možno vytvoriť 300 nových hrobových miest. Ďalších 50 miest na pochovávanie sa v poslednom čase podarilo vytvoriť v areáli Hlavného cintorína zrušením jednej z prístupových uličiek.
Mesto má vypracovaný projekt zväčšenia kapacity solivarského cintorína, ktorý by mal priniesť 11.000 nových miest na pochovávanie, vrátane kolumbária a urnového hája. Rovnako by tu mal vzniknúť väčší počet parkovacích miest.
\"Problémy s výkupom ornej pôdy spôsobuje najmä ten fakt, že niektorí vlastníci nechcú svoje pozemky odpredať, alebo nie sú ochotní rešpektovať cenu určenú znaleckým posudkom. Tá sa pohybuje zhruba na úrovni 21 eur za štvorcový meter. Ide ale o plochu v extraviláne a bez inžinierskych sietí, \" uviedla Adamová.
Vzhľadom na to, že ide o verejný záujem, radnica má možnosť využiť inštitút vyvlastnenia. Podľa hovorkyne k takémuto riešeniu zatiaľ nepristúpili a s majiteľmi naďalej intenzívne rokujú.
\"V súčasnosti je už platné územné rozhodnutie, ktoré je potrebné na začatie vyvlastňovacieho konania. O tom, ako sa bude ďalej postupovať, rozhodne zastupiteľstvo. Mesto dosiaľ vyčerpalo z prostriedkov určených na výkup pozemkov 85 % a cenu stanovenú znalcom v prípade tejto ornej pôdy neplánuje ďalej navyšovať, \" povedala Adamová.
Mesto spravuje spolu osem cintorínov v rôznych miestnych častiach s viac ako 21.000 hrobmi, pričom päť cintorínov je kvôli naplnenej kapacite už uzatvorených. Pochováva sa len na Hlavnom cintoríne, kde evidujú ešte 230 voľných miest, na cintoríne v Solivare je asi 200 a v Nižnej Šebastovej približne 180 voľných hrobových miest.
Adamová dodala, že tieto údaje sa týkajú nových hrobových miesta, ale mnohí občania majú rodinné hrobky, kapacita voľných miest teda nezodpovedá štatistikám úmrtnosti. V Prešove za rok zomrie asi 700 ľudí.
 

Vyberte región

mark